Vinyasa Flow

Bij vinyasa beweeg je snel van de ene naar de andere houding in een dynamische flow. Omdat je de houdingen en series op een sneller tempo uitvoert, gaat je hartslag omhoog.

“Het belangrijkste kenmerk van vinyasa is de organische flow van ademhaling en moment. Vinyasa betekent letterlijk ‘bewegen op een speciale manier’ en die speciale manier is met bewustzijn

In vinyasa yoga, of flow yoga, synchroniseer je je bewegingen met iedere in- en uitademing. Je ademt in bij de opwaartse bewegingen die het lichaam openen en ademt uit bij draaiende bewegingen en vooroverbuigingen, waardoor je dieper in de houding raakt.

Vinyasa wordt ook wel gezien als een vorm van ashtanga yoga, waarbij aan iedere beweging een ademhaling is gekoppeld. Andere yogastijlen, zoals hatha yoga, zijn minder dynamisch en laten je een houding een paar seconden vasthouden voordat je naar de volgende pose gaat. Bij vinyasa voelt de flow als een dans, waarbij je ademhaling je partner is.

In een vinyasa-les kom je traditionele yogahoudingen tegen, zoals de neerwaartse hond, de plankhouding, de opwaartse hond, vooroverbuigingen, krijger I, II en III en series zoals de zonnegroet en twists en binds.

Je weet nu wat vinyasa yoga is. Maar wat zijn de voordelen van deze yogastijl, zowel voor beginners als meer gevorderde beoefenaars.

De voordelen van vinyasa yoga

  • Betere cardiofitness

Omdat je in vinyasa flow van de ene pose naar de andere beweegt, gaat je hartslag omhoog en moet je lichaam gedurende langere tijd harder werken, ook al beweeg je met minder intensiteit.

“Vinyasa yoga is enorm goed voor zowel je cardiovasculaire als je lymfatische systeem. In een sessie werk je aan je uithoudingsvermogen en warmt je lichaam op. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en heeft een zuiverende werking”.

  • Sterkere spieren

Door te werken met de weerstand van je eigen lichaamsgewicht versterk je verschillende spiergroepen, waaronder die van je armen, rug, core, billen en benen..

Als je bijvoorbeeld de plankhouding aanneemt, werk je aan een sterkere core en gebruik je de kracht in je armen en schouders voor stabiliteit. De stoelhouding pakt je dijspieren en bilspieren aan, en bij krijger III gebruik je je rug, core, bilspieren en hamstrings voor je evenwicht.

  • Meer flexibiliteit en mobiliteit

Flexibiliteit is het vermogen van je spieren om de volledige bewegingsvrijheid van een gewricht of een groep gewrichten te benutten. Met vinyasa yoga beweeg je je spieren in een reeks verschillende houdingen in verschillende richtingen en bewegingsbereiken, waardoor ze vanzelfsprekend flexibeler worden.

Hoe soepeler je spieren zijn, hoe effectiever je training wordt en hoe kleiner je risico op blessures en pijn. Volgens Harvard Health is het zelfs zo dat iedere vorm van yoga, en dus ook vinyasa, kan helpen om chronische lage rugpijn te verminderen door de dieperliggende spieren van je core, die je rug ondersteunen, sterker te maken.

  • Minder stress

Vinyasa is eigenlijk meditatie in beweging, omdat je door middel van beweging je ademhaling verbindt met je geest.

Je vergroot je focus, wordt emotioneel veerkrachtiger en komt dichterbij je spiritualiteit. Het is ongelofelijk hoeveel het je oplevert als je je aandacht naar binnen richt.”

In een kleine studie uit juni 2019, gepubliceerd in de American Journal of Pharmaceutical Education, volgden zeventien studenten een programma van zes weken waarbij ze één keer per week een vinyasa-yogales kregen. Aan het eind van die zes weken hadden de studenten aanzienlijk minder last van angst en stress, wat erop wijst dat vinyasa yoga effectief kan zijn voor het verminderen van stress als onderdeel van meditatie- of mindfulnessbeoefening.

Wie kan er baat hebben bij vinyasa yoga?

Vinyasa yoga is een veilige en effectieve training voor iedereen. “Als je ademhaalt, kun je aan yoga doen”. Maar vooral mensen die het moeilijk vinden om te ontspannen en veel stress ondervinden, hebben er baat bij.

Als je een doorgewinterde sporter bent, biedt yoga een fijne afwisseling met intensievere high-impact work-outs. En voor mensen die nieuw zijn in de fitnesswereld, of die liever low-impact oefeningen doen, kan yoga een geweldige cardiotraining met je eigen lichaamsgewicht zijn die je gewrichten ontziet. Vinyasa yoga, of flow yoga, kan een aanvulling zijn op verschillende andere fitnessprogramma’s.

Voor beginners is het belangrijk om met een open mind te beginnen aan een nieuwe yoga practice — en dat geldt ook voor vinyasa flow.